main

year

themes

architecture

lighting

renovation

design

2004
salvagnini technical center
izumi
CREDITS
TEXT

SALVAGNINI TECHNICAL CENTER

client: Salvagnini Italia s.p.a.

design team:
G. Traverso, P. Vighy, A. Cipriano, C. Person
photo credits:
diagrams
Salottobuono

SALVAGNINI TECHNICAL CENTER

 

La posizione dell’edificio è a Izumi, strategicamente vicina all’aeroporto di Kansai. Questa sede Salvagnini è una moderna ed attrezzata base per i servizi di vendita e di assistenza tecnica ai clienti.

 

La sede può essere vista come l’incontro tra la cultura giapponese e quella italiana, unite per dare vita ad un piccolo edificio tecnologicamente raffinato. Richiamo alla filosofia aziendale della casa madre italiana è il lungo corridoio che attraversa le funzioni dell’intero edificio.

 

Decisamente italiana la scelta dei materiali – vetrocemento e lamiera – ma molti sono gli elementi tratti dall’architettura nipponica. A partire dalla corte interna dell’edificio che, ricordando il ruolo della luce nella cultura giapponese, è stata concepita come una “lanterna di luce diffusa”, fino ad arrivare agli interni che affiancano all’assoluta trasparenza visiva una perfetta insonorizzazione acustica. Ancora ispirata alla cultura giapponese la scelta di far convergere i corridoi e le vie prospettiche verso la corte centrale, in modo che lo sguardo incontri sempre, indipendentemente dal punto di vista, l’armonia verde degli alberi.

2004
salvagnini technical center
izumi
CREDITS
TEXT

SALVAGNINI TECHNICAL CENTER

client: Salvagnini Italia s.p.a.

design team:
G. Traverso, P. Vighy, A. Cipriano, C. Person
photo credits:
diagrams
Salottobuono

SALVAGNINI TECHNICAL CENTER

 

The building is located in Izumi, strategically close to the Kansai airport, and functions as the local Salvagnini headquarters. The office is a modern hi-tech base for client sales and technical assistance services.

 

The structure can be seen as a blend between Japanese and Italian cultures combining to give life to a small technologically-refined building. The long hallway that spans across the various functional areas of the entire building recalls the business philosophy of the Italian headquarters.

 

The choice of materials – reinforced concrete, glass and sheet metal – is decidedly Italian but there are many elements that elicit Japanese architecture.  For example, the building’s internal courtyard recalls the role of light in Japanese culture and has been conceived as a “lantern of diffused light”.  Also, the interior spaces join an absolute visual transparency with a flawless acoustical soundproofing. Likewise, inspired by Japanese culture is the choice to make the hallways and the walkways converge towards the central courtyard so that the eye always encounters, from each independent point of view, the green harmony of the trees.