pendoleria in basilica palladiana

1996
vicenza

The reconstruction project changed the logic of the use of the area surrounding the old shop n.38 under the main vault of the Basilica Palladiana.

The demolition of the part of the floor that divides the shop of the first floor from the stores of the mezzanine has in fact allowed the grand vault, made with a type of brick of medieval origin, to be placed in light and, thanks to the insertion of the new stairs, to expand the commercial surfaces also to the second level.

The new stairs are a principal element, but in spite of its dimensions, it does not interfere with the reading of the antique wall that makes the background with the armoured wooden door recovered during the work of restoration.

The stairs are a lightweight mettalic structure, physically independent from the pre-existing structure.  The framework is constructed of slender squared tubing on which to rest numerous steps of thin folded sheet metal.  Also, an analogous relationship to the materials of the exhibition was maintained and made recognizable and in dependent through the deliberate use of limited materials and colors:  treated steel with an iron varnish for the entire structure, the stone of Vicenza for the floors of the shops and acid treated glass for the horizontal floors of the exposition.

 

client

Gioielleria Soprana

design team

G. Traverso, P. Vighy
M. Lovato, D. Farnetani

photo credits

Lorenzo Brasco