palermo airport retail

2009
palermo

The project focuses on a functional topic that is increasingly dominating contemporary society: the commercial spaces within a very highly frequented place such as an airport. Railway stations, airports, shopping malls and outlets are today termed as “superplaces”: non-relational architectural environments, isolated from city life, that are characterized by an absence of social exchange.

The situation in Palermo is, fortunately, not that extreme. The transformations at the Punta Raisi airport have been planned to occur over a period of time and include expanding the existing structure with subsequent development of the sales points inside.

The project originates, in fact, as a Masterplan with a fixed agenda to increase the shop areas in separate phases and includes analyses of the activities based on the type of goods offered, so as to promote a sense of belonging to the territory.

The conceptual goal was to try and establish a memorable relationship between the situations experienced within the space and the ensuing emotions, so that the waiting and purchase areas are not vague spaces that function simply for transitory socialization.

A key element, therefore, is the facade system applied to the shops: a composition of shapes and materials that can generate physical and emotional experiences and at the same time evoke Sicilian regional features.

The walls were built using terracotta elements in three different sizes that are pierced by a stationary, center metal pole. The overall design reflects the natural shapes that can be identified in the local terrain and recalls the stone pavement used in the historic center of Palermo.

The material was produced by skilled artisans and stimulates a strong tactile experience. The “tiles”, in fact, spin around the center pole, enticing waiting passengers to interact with the material and its composition. The idea was not only to encourage physically touching the rough texture of the terracotta tiles but also to create continuously changing walls.

The borders of the tiles were glazed using tones that chromatically bring to mind the sea, salt mines and citrus plantations. As a result, the interaction of passengers in changing the colors around them, creates rich and vibrant environments.

 

client

Linea Aeroportuale Sole

design team

G. Traverso, P. Vighy
N. Capellari, C. Cavalieri, G. Dalla Gassa,
E. Muterle, V. Rossetto,
M. Teran Parades

photo credits

Alberto Sinigaglia

diagrams

Salottobuono

awards

Wienerberger Brick Award 2012 _ Finalist project

 

links

www.archidesignclub.com