'vendemmia' house

2006
selva

The building is strongly connected to the land: it was built on a hillside in an area cultivated with Garganega grapevines and was designed to entertain socializing events related to grape harvesting and wine-making operations.

The structure of the building is composed of a ‘solid’ part that nestles into the sloping terrain and the black basalt stone is reused as construction material, creating a natural exchange between earth and edifice.

The roof of this land-linked, solid base features innovative solutions stemming from traditional construction techniques that rely on wood, terracotta eaves soffit tiles and roof tiles. The structure has shaped, glulam timber beams that encase the entire building, a secondary metal framework and custom-made, solid terracotta eaves soffit tiles with a 60 cm width.

The side of the roof facing the valley rests on concrete columns while the sliding façade panels work independently and function as a permeable curtain towards the landscape. These aspects allow flexible panoramic views and control the access of natural light: the glass-paned surfaces define the indoor spaces and the adjustable and retractable wood louver filter the amount of sunlight that enters.

Just as the building oversees the landscape, conversely its presence can be seen by those who live in the surrounding hills. This awareness led to considerations in terms of quality and coherence, to harmoniously integrate the contemporary structure within the terrain.

 

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
A. Cipriano

photo credits

Claudio Navone

diagrams

Salottobuono