corte bertesina

Crediamo nell’impatto positivo
che un progetto può avere
nella rigenerazione
dell’ambiente circostante
sia naturale che urbano,
sociale ed economico.

corte bertesina

2017
Vicenza

Corte Bertesina is a project where environmental, social and agricultural values intersect: an 8-hectare forest which encloses vegetable gardens and farmland, a social farm, an agricultural food processing center and shop, a bed and breakfast, a visitor’s center for educational activities and residences.
Its construction process has been a virtuous experience shared by clients, designers and builders, where the use of innovative building methods and adaptive reuse allowed the project to reach objectives in sustainability, resource management and energy efficiency.

Located on the outskirts of Vicenza and only 3km from Piazza dei Signori, Corte Bertesina is a typical, rural, nineteenth century Venetian courtyard connected to a 17-hectare country estate with certified organic gardens of vegetables, grains and fodder. The gardens are protected inside a vast area planted in 2001 with trees native to the Po Valley: an oak forest, hornbeams, elms, maples, medium shrubs and hedges which today act as a refuge and nesting ground for local wildlife.

Since 2010, the estate also functions as a social farming center, offering job opportunities to young people with Down Syndrome.

The objective of the project has been to regenerate and complete the existing building core with the intention of developing new functional relationships: cultural and educational activities for the enhancement of the forest landscape, social farming activities through the involvement of young people with Down Syndrome, collaboration with local social cooperatives, preparation and sale of agricultural products, residences, bed and breakfast. Additionally, the project aims to intervene into the natural context as lightly as possible, absorbing from the surroundings visual, energetic and wellness potential for its future inhabitants.

The concept of sustainability was a driving force behind the social intentions of the project, encompassing the wellbeing of its users, the choice of building materials and construction techniques, and energy production and use.

The space of the historic courtyard is defined on the south edge by a long, linear wall in local stone built using traditional methods. The wall acts as a “filter” between public, social functions that occur in the courtyard and the private programs of the new residences. A ‘barchessa’, an open building historically used to house livestock and hay, can be found in the courtyard. Water emerges from spouts along the “barchessa” and travels through stone channels running the length of the wall, programmatically also acting as a filter and separator.

The new residential volumes are articulated linearly: light structures, hinged onto a stone wall which sits on a large, underground floor conceived to house the residents’ vehicles. A visual connection with the exterior landscape, the sun’s orientation and the control of natural ventilation are the main factors that informed the design solution. The roof covering is shaped to control natural light and maximize its photovoltaic potential: it produces 60 KW of energy, enough to support the court’s agricultural activities and a heat pump air conditioning and heating system for the buildings, all linked by a geothermic ring.

On the southeast, a simple volume clad in irregular larch planks completes the courtyard: it holds the cultural center, dedicated to the education and appreciation of the surrounding wooded landscape. Its glass wall guides the visitors’ attention towards the outdoor scenery and a network of trails inside the woodland.

The “barchessa” and historic buildings contain the bed and breakfast, gathering spaces for the social farm, food preparation areas and market spaces for the sale of the agricultural goods produced on-site.

From a construction standpoint, the intervention was approached with an innovative spirit, using the development of light, prefabricated construction methods which allowed the project to be concluded in a limited time frame. The design process resembled that of an industrial product and defined various construction components in wood, steel and stone built off-site by group of local industrial companies and artisans. The components were then assembled on-site using tectonic connectors.

The materials, produced by numerical control systems, are traditional and chosen to easily blend into the surrounding environment. Larch wood, conventionally used for its durability, was chosen as the main construction material. Throughout the project it can be found in the form of glued laminated beams and columns, interior and exterior enclosures, in door and window framing and shading, as flooring and in the design of custom-made furniture.

The techniques involved in the prefabrication of light construction elements were carried through the renovation of the historic buildings of the courtyard, linking the intervention to a concept of reversibility and respect of the existing structures: entirely prefabricated Xlam cells were inserted into the large nineteenth century ‘barchessa’, acting as living spaces of the bed and breakfast. The new cells, set upon a steel structure on the ground floor, form the new, earthquake proof skeleton of the brick building. A unique structural technique was experimented on the residential unit facing west (Carli house): the old brick façades were anchored every 50cm to a homogenous surface composed of Xlam panels, themselves supported by portals in glued laminated wood.

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
L. Angelini, C. Baggio, C. Cavalieri, S. Dal Bianco, G. Dalla Gassa, G. M. d’Arco, A. Marzano

photo credits

Alessandra Chemollo

awards

Barbara Capocchin 8° International Biennial Architecture – Regional Price 2017_Honourable mention

 
links

www.casabellaweb.eu

casa alberti

casa alberti

2012
Vicenza

 

 

client

traverso-vighy

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa, E. Panza

photo credits

Alessandra Chemollo

salvagnini headquarters

salvagnini headquarters

2012
sarego

 

client

Salvagnini Italia Spa

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa

photo credits

Alessandra Chemollo

casa ceschi

Progetto: Giovanni Traverso, Paola Vighy Collaboratori: G. Dalla Gassa, S. Iyer, E. Panza, V. Rossetto Fotografie: Alessandra Chemollo

tv loft

tv loft

2009
vicenza

 

client

traverso-vighy

design team

G. Traverso, P. Vighy

photo credits

traverso-vighy

nest 4 three

nest 4 three

2009
vicenza

 

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa, E. Panza

photo credits

Alessandra Chemollo

casa carli-lercher

casa carli-lercher

2007
vicenza

 

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa, E. F. Stella

photo credits

Claudio Navone
Sabine Lercher

casa a porta lupia

casa a porta lupia

2004
vicenza

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Muñoz, C. Person

photo credits

traverso-vighy

casa marcoaldi

casa marcoaldi

2004
lapio

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa

photo credits

Alberto Sinigaglia

spidi logistics

spidi logistics

2002
lonigo

client

Spidi sport Srl

design team

G. Traverso, P. Vighy
C. Person

photo credits

traverso-vighy

church living

church living

2001
arcugnano

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
L. Scalari, G. Muñoz

photo credits

traverso-vighy

centro ottico berico

centro ottico berico

1997
vicenza

The shop is located in the outskirts of Vicenza, along one of the main roads that enter the city center.

The aim of the project was to create a point of reference for eyewear and photographic supply sales.

The shop was conceived as an open and informal space. All details related to product display and customer comfort were designed with particular attention to the lighting system.

The partitions, the streamlined, false ceiling  and all furnishings were built using one, single material: poplar plywood. This choice gives the shop a subdued, elegant  appearance, while at the same time providing a cost-effective solution.

 

client

Centro Ottico Berico

design team

G. Traverso, P. Vighy
T. Pretto

photo credits

traverso-vighy

pendoleria in basilica palladiana

pendoleria in basilica palladiana

1996
vicenza

The reconstruction project changed the logic of the use of the area surrounding the old shop n.38 under the main vault of the Basilica Palladiana.

The demolition of the part of the floor that divides the shop of the first floor from the stores of the mezzanine has in fact allowed the grand vault, made with a type of brick of medieval origin, to be placed in light and, thanks to the insertion of the new stairs, to expand the commercial surfaces also to the second level.

The new stairs are a principal element, but in spite of its dimensions, it does not interfere with the reading of the antique wall that makes the background with the armoured wooden door recovered during the work of restoration.

The stairs are a lightweight mettalic structure, physically independent from the pre-existing structure.  The framework is constructed of slender squared tubing on which to rest numerous steps of thin folded sheet metal.  Also, an analogous relationship to the materials of the exhibition was maintained and made recognizable and in dependent through the deliberate use of limited materials and colors:  treated steel with an iron varnish for the entire structure, the stone of Vicenza for the floors of the shops and acid treated glass for the horizontal floors of the exposition.

 

client

Gioielleria Soprana

design team

G. Traverso, P. Vighy
M. Lovato, D. Farnetani

photo credits

Lorenzo Brasco

Share:
Profiles: