corte bertesina

Crediamo nell’impatto positivo
che un progetto può avere
nella rigenerazione
dell’ambiente circostante
sia naturale che urbano,
sociale ed economico.

corte bertesina

2017
Vicenza

Corte Bertesina is a project where environmental, social and agricultural values intersect: an 8-hectare forest which encloses vegetable gardens and farmland, a social farm, an agricultural food processing center and shop, a bed and breakfast, a visitor’s center for educational activities and residences.
Its construction process has been a virtuous experience shared by clients, designers and builders, where the use of innovative building methods and adaptive reuse allowed the project to reach objectives in sustainability, resource management and energy efficiency.

Located on the outskirts of Vicenza and only 3km from Piazza dei Signori, Corte Bertesina is a typical, rural, nineteenth century Venetian courtyard connected to a 17-hectare country estate with certified organic gardens of vegetables, grains and fodder. The gardens are protected inside a vast area planted in 2001 with trees native to the Po Valley: an oak forest, hornbeams, elms, maples, medium shrubs and hedges which today act as a refuge and nesting ground for local wildlife.

Since 2010, the estate also functions as a social farming center, offering job opportunities to young people with Down Syndrome.

The objective of the project has been to regenerate and complete the existing building core with the intention of developing new functional relationships: cultural and educational activities for the enhancement of the forest landscape, social farming activities through the involvement of young people with Down Syndrome, collaboration with local social cooperatives, preparation and sale of agricultural products, residences, bed and breakfast. Additionally, the project aims to intervene into the natural context as lightly as possible, absorbing from the surroundings visual, energetic and wellness potential for its future inhabitants.

The concept of sustainability was a driving force behind the social intentions of the project, encompassing the wellbeing of its users, the choice of building materials and construction techniques, and energy production and use.

The space of the historic courtyard is defined on the south edge by a long, linear wall in local stone built using traditional methods. The wall acts as a “filter” between public, social functions that occur in the courtyard and the private programs of the new residences. A ‘barchessa’, an open building historically used to house livestock and hay, can be found in the courtyard. Water emerges from spouts along the “barchessa” and travels through stone channels running the length of the wall, programmatically also acting as a filter and separator.

The new residential volumes are articulated linearly: light structures, hinged onto a stone wall which sits on a large, underground floor conceived to house the residents’ vehicles. A visual connection with the exterior landscape, the sun’s orientation and the control of natural ventilation are the main factors that informed the design solution. The roof covering is shaped to control natural light and maximize its photovoltaic potential: it produces 60 KW of energy, enough to support the court’s agricultural activities and a heat pump air conditioning and heating system for the buildings, all linked by a geothermic ring.

On the southeast, a simple volume clad in irregular larch planks completes the courtyard: it holds the cultural center, dedicated to the education and appreciation of the surrounding wooded landscape. Its glass wall guides the visitors’ attention towards the outdoor scenery and a network of trails inside the woodland.

The “barchessa” and historic buildings contain the bed and breakfast, gathering spaces for the social farm, food preparation areas and market spaces for the sale of the agricultural goods produced on-site.

From a construction standpoint, the intervention was approached with an innovative spirit, using the development of light, prefabricated construction methods which allowed the project to be concluded in a limited time frame. The design process resembled that of an industrial product and defined various construction components in wood, steel and stone built off-site by group of local industrial companies and artisans. The components were then assembled on-site using tectonic connectors.

The materials, produced by numerical control systems, are traditional and chosen to easily blend into the surrounding environment. Larch wood, conventionally used for its durability, was chosen as the main construction material. Throughout the project it can be found in the form of glued laminated beams and columns, interior and exterior enclosures, in door and window framing and shading, as flooring and in the design of custom-made furniture.

The techniques involved in the prefabrication of light construction elements were carried through the renovation of the historic buildings of the courtyard, linking the intervention to a concept of reversibility and respect of the existing structures: entirely prefabricated Xlam cells were inserted into the large nineteenth century ‘barchessa’, acting as living spaces of the bed and breakfast. The new cells, set upon a steel structure on the ground floor, form the new, earthquake proof skeleton of the brick building. A unique structural technique was experimented on the residential unit facing west (Carli house): the old brick façades were anchored every 50cm to a homogenous surface composed of Xlam panels, themselves supported by portals in glued laminated wood.

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
L. Angelini, C. Baggio, C. Cavalieri, S. Dal Bianco, G. Dalla Gassa, G. M. d’Arco, A. Marzano

photo credits

Alessandra Chemollo

awards

Barbara Capocchin 8° International Biennial Architecture – Regional Price 2017_Honourable mention

 
links

www.casabellaweb.eu

tvzeb

Progetto: Giovanni Traverso, Paola Vighy Collaboratori: G. Dalla Gassa, E. Panza Fotografie: Alessandra Chemollo, Francesco Castagna

bosco retreat

bosco retreat

2012
veneto

 

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa

photo credits

Alberto Sinigaglia
traverso-vighy

casa alberti

casa alberti

2012
Vicenza

 

 

client

traverso-vighy

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa, E. Panza

photo credits

Alessandra Chemollo

ave maria

Progetto: Giovanni Traverso, Paola Vighy Collaboratori: G. Dalla Gassa, S. Iyer, E. Panza, V. Rossetto Fotografie: Diego Caldieraro, Alessandra Chemollo, Alberto Ferrero

casa ceschi

Progetto: Giovanni Traverso, Paola Vighy Collaboratori: G. Dalla Gassa, S. Iyer, E. Panza, V. Rossetto Fotografie: Alessandra Chemollo

palermo airport retail

Progetto: Giovanni Traverso, Paola Vighy Collaboratori: N. Capellari, C. Cavalieri, G. Dalla Gassa, E. Muterle, V. Rossetto, M. Teran Parades Fotografie: Alberto Sinigaglia

colombaia

colombaia

2008
lapio

 

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Dalla Gassa

photo credits

Alberto Sinigaglia
traverso-vighy

traverso-vighy workbox

traverso-vighy workbox

2008
palermo

Workbox is a temporary office mounted on the East terrace of the airport of Palermo as a working basis for the yard.

The small office was designed around the drafting table and the window view of the sea that is in front of the airport.

The pinewood prefab structure can easily be assembled and taken apart.

 

client

Linea Aeroportuale Sole

design team

G. Traverso, P. Vighy
N. Capellari, C. Cavalieri,
G. Dalla Gassa, E. Muterle,
V. Rossetto, M. Teran Parades

photo credits

traverso-vighy

caselli autovie venete

caselli autovie venete

2007
veneto

The project was designed to respectfully integrate the booths within the environmental context.

Special consideration was given to landscape features as well as limiting environmental pollution such as particulates and noise.

The new tollbooths are located within the territory in a discreet and continuous manner, using the elements that are drawn from the surrounding landscape.

The earth dunes and the rows of poplar cypresses recall the riverbanks, the coastal dunes and the rows of trees that are characteristic qualities of the scenery along the Venice-Trieste route. The earth dunes planned for the project also diminish sound, protecting the surrounding territory’s integrity, and allow water to be collected in a single basin, water that can then be purified from the particulates and used to water the green areas.

 

The dunes are covered with vetiver and cortaderia richardii (toe toe grass), plants that have been chosen for their easy maintenance and are, therefore, particularly cost-effective over time in terms of economy and resources (e.g. water).

Both the office facilities and the technical-electrical facilities are located within the dunes both to integrate them into the landscape and to contain thermal dispersion.

 

competition

3° classified

client

traverso-vighy

design team

G. Traverso, P. Vighy
M. Vio, A. Rizzotto, E. Stella

photo credits

traverso-vighy

spidi showroom

Progetto: Giovanni Traverso, Paola Vighy Collaboratori: A. Rizzotto, J. Taylor, E. A. Stella Fotografie: Ziliotto, traverso-vighy

spidi warehouse

spidi warehouse

2003
meledo

client

Spidi sport Srl

design team

G. Traverso, P. Vighy
F. Ceretta, G. Muñoz, C. Person

photo credits

traverso-vighy

travelling salvagnini pavilion

travelling salvagnini pavilion

2002

Every year Salvagnini develops its commercial activities through numerous fairs in Asia, Europe, and America and through open houses in diverse showrooms of foreign centers.

The aim of the project is the construction of a multi-level, modular, itinerant pavilion that in turn expresses the product and modular systems produced by Salvagnini.

The pavilion is composed of modules (3x3m), for the bar and the office, that can be placed horizontally or in double layers, to adapt to diverse requirements.

The portable structure of the module was thought to be completely made with the machinery produced by Salvagnini: beams and columns in 3mm punched and folded sheet metal, the joints are constructed with 15mm steel plates cut with a laser.

The curtain walls were made with ultra-light materials to simplify its assemblage and to guarantee adaquate sound isolation: aluminium and polycarbonate resin thermoplastic.

In 2002, this structure was erected in the fairs of Bari, Bologna, Milan, Paris, Lyon, Sinsheim, Hannover, Stockholm, Birmingham, and Chicago.

 

client

Salvagnini Italia Spa

design team

G. Traverso, P. Vighy
F. Ceretta, C. Person
K. Haselrieder

photo credits

traverso-vighy

church living

church living

2001
arcugnano

client

private

design team

G. Traverso, P. Vighy
L. Scalari, G. Muñoz

photo credits

traverso-vighy

folotec office block

folotec office block

1998
vicenza

Profili Italia is a company that designs and produces technical profiles for the furnishing and building industries.

This project concerns the completion of the outdoor areas of their new headquarters and the design of the indoor offices.

The outdoor areas were organized using paths that visually connect the vertical supporting elements of the two entrances. Pedestrian entryways framed by pools of water, green areas of the parking lots and a small, artificial wooded area that divides the block from the main road are distributed along these connecting lines.

The indoor offices are organized on three levels and look out onto the outdoor garden through a large, continuous glass façade.

The project theme was aimed at allowing natural light to penetrate deeply into the building through the façade, reaching the hallways that connect the office spaces. In order to achieve this, the furnishings were specifically designed in stainless steel and glass, with large, extra-clear, sanded-finish glass panels that divide and modulate the workspace, diffusing the light that enters through the glass wall.

 

client

Profili Italia

design team

G. Traverso, P. Vighy
G. Muñoz, E. G. Kleres

photo credits

traverso-vighy

collapsible building

collapsible building

1997
vicenza

The Vicenza Calcio company commissioned the studio to design the building with two specific requirements in mind: the project had to be built within a very limited time (three months from the date of the commission to the opening of the shop) and the building had to be mobile in case the city administration initiated restructuring works of the stadium.

The studio designed a completely collapsible structure in steel and glulam timber that could be screwed onto a non-reusable concrete foundation.

The building is located just within the stadium walls and occupies a space of 60m² on a small plot between pre-existing buildings. The building structure is modular with a rectangular layout measuring 13.2 m long.

The front façades are made completely out of glass and the steel fastenings are embedded into the pavement to underline the idea of continuity between the indoor and outdoor spaces.

The outdoor panelling and the sandwich insulation roof panels were used horizontally and manufactured in sizes according to the building’s length; the panels were attached using fastening systems that allow complete disassembly.

 

client

Vicenza Calcio s.p.a.

design team

G. Traverso, P. Vighy
E. G. Kleres, G. Muñoz, G. Andreotti

photo credits

traverso-vighy

Share:
Profiles: